Ďalší rok sa pomaly končí a my už začíname pomýšľať na to, ako sa s ním rozlúčime. Chystáme silvestrovské párty a zábavy, na ktorých sa radi pohostíme rôznymi jedlami a nápojmi, nehovoriac o klasike, ako je šampanské. V ponuke nájdeme aj rôzne punče, ktoré sa za niekoľko posledných rokov stali obľúbené aj v našich končinách. Tento rok však môžete urobiť výnimku a podávať hosťom vlastnoručne vyrobený punč.
Receptov na rôzne nápoje, či už alkoholické alebo nie je mnoho, no my vám prinášame dva z nich, ktoré stojí za to vyskúšať.
Zmrzlinový mätový punč
Suroviny:
- instantný vanilkový puding – jedno balenie
- studené sladké mlieko – 2 litre
- muškátový oriešok – 1 čajovú lyžičku
- stéviu – niekoľko kvapiek podľa chuti
- rum – ½ šálky
- mätovú (vanilkovú) zmrzlinu – 1 liter
- zázvorové pivo – 300ml
- škoricu – ¾ čajovej lyžičky
- mätový extrakt – ½ čajovej lyžičky
- rumový alebo vanilkový extrakt – 1 ½ čajovej lyžičky
- červené potravinárske farbivo – 2 až 4 kvapky
- šľahačka – ½ šálky
- na ozdobu – čokoládu, lístky mäty
Príprava:
Najprv nechajte rozmraziť zmrzlinu pri izbovej teplote asi 30 minút. Medzitým rozmiešajte puding s mliekom do zhustnutia, pridajte muškátový oriešok, škoricu, stéviu a ostatné extrakty, prilejte pivo, šľahačku vyšľahanú do tuha a roztopenú zmrzlinu. Všetko vyšľahajte. Nakoniec pridajte kvapky farbiva a dôkladne premiešajte. Nápoj nalejte do pohárov na šampanské a dozdobte podľa svojho vkusu, čokoládou, cukrovinkami a lístkami mäty.
Hruškový šumivý punč s Proseccom
Suroviny:
- brusnicová šťava – 1 šálku
- hruškový nektár – 2 šálky
- šumivé víno alebo Prosecco – 1 šálku
- na ozdobu – plátky hrušiek
Príprava:
Brusnicovú šťavu s hruškovým nektárom rozmiešajte v nádobe na punč, do zmesi dolejte šumivé víno alebo Prosecco, doozdobujte kúskami hrušiek a po vychladení môžete podávať.